‹ overzicht

Sierre Zinal: De meeste adviezen kun je maar beter in de wind slaan...

Vrijdag 01 mei 2009

'Van rusten wordt u sneller!'

Kijk, die goede raad neem ik mij graag ter harte. Dat het gaat om rusten tussen trainingen in neem ik op de koop toe. Sinds de wereld van het hardlopen zich voor mij geopend heeft regent het van de goed bedoelde adviezen. Als ik een hardloopmagazine opensla duizelt het me van de tips, trucs en dingen die je vooral wel of niet moet doen om sneller en bewuster hard te lopen.


Ik word er stikzenuwachtig van. Nu heb ik dat ook al bij het lezen van de Margriet, de Linda of de Allerhande en voorgeschoteld krijg hoe mijn lifestyle, mijn gerechten of mijn man er uit zouden moeten zien. Maar dat kan ik nog naast me neer leggen. Wat betreft het hardlopen, lukt me dat niet. Ik moet in augustus toch echt die berg op en af.

Een paar van die adviezen:

'Lig een paar minuten in een koud bad, drink tot je moet plassen en voorlopig geen koffie want dan krijg je een scheur in je hoofd'. Het advies van trainer Walter na een zware zondagochtend training. Tien minuten later zit ik bij mijn moeder op de bank met een kopje koffie, het advies volledig aan mijn laars lappend. Triomfantelijk denk ik: nergens last van, wat een topconditie, om direct daarna te beseffen: toch weer niet diep genoeg gegaan.

'Voor beginnende lopers geldt vooral: rustig aan beginnen'. Prima, ik ben al lang geen beginner meer maar ik doe het nog steeds rustig aan.

'Wie regelmatig rent voelt zich gelukkiger, stabieler en zelfverzekerder'. Tja, ik ben er nog niet echt zeker van dat ik die berg onbeschadigd op, laat staan af kom. Na een zware training ben ik zeker niet van geluk vervuld en ook mijn enkels zijn bepaald niet stabieler geworden van al dat rennen. Maar dat bedoelen ze waarschijnlijk niet.

 

Alle adviezen zuig ik in me op om daarna door de bomen het bos niet meer te zien. Hoe meer ik lees en hoor over hardlopen, hoe meer die tips elkaar tegen gaan spreken. Moet ik nu door mijn mond of door mijn neus ademen. Mag ik nu wel of niet een korte broek aan en moet ik nu wel of niet veel drinken en pasta stapelen voor de bergrace?

Terug naar af dus. Ik volg mijn gevoel en mijn gezonde verstand. Hoe het gaat op 9 augustus zien we wel op 9 augustus. En het zal best gaan!

T.