Deprecated: Required parameter $breek follows optional parameter $short in /customers/d/b/c/hetmoetmevanhethart.nl/httpd.www/cp/includes/inc_functions_cp.php on line 1158 Deprecated: Required parameter $breek follows optional parameter $kort in /customers/d/b/c/hetmoetmevanhethart.nl/httpd.www/cp/includes/inc_functions_cp.php on line 1295 Het moet me van het hart... - Kleindochter schrijft ook af en toe een stukje...

‹ overzicht

De douchecoach

Donderdag 03 februari 2011

'Goed, ik geef u alvast de folder en de douchecoach en dan ben ik over een uurtje bij u terug.' Verbouwereerd kijk ik hem aan. De Oxfam Novib vrijwilliger is uitermate vriendelijk, zeker niet onaantrekkelijk en een stuk jonger dan ik, maar ik ga toch echt niet samen met hem onder de douche. Voordat ik iets kan zeggen is hij weer de donkere stormachtige vrieskou ingedoken, vol goede moed naar de volgende voordeur. 


'Ik heb een douchecoach gekregen' zeg ik tegen de kinderen als ik de kamer weer binnenloop. Ze kijken verwachtingsvol wie er achter mij aan komt. Maar helaas, de douchecoach is geen stoere gebruinde gespierde man die mij de kneepjes van het douchen aan gaat leren, maar een klein vierkant doosje met rammelende inhoud. Voordat ik er iets van kan zeggen scheuren ze met veel geweld het doosje aan flarden. Uit de verpakking komt een zandlopertje met zuignap en een gebruiksaanwijzing. Wat kan dat nou helemaal voorstellen denk ik en waarom heb ik in hemelsnaam een gebruiksaanwijzing nodig voor een zandloper? Maar ik ben toch ook nieuwsgierig. Hoe gaat dit kleinood mijn leven en dat van anderen verbeteren? 

 

Voordat de vriendelijke vrijwilliger weer terug komt moet ik nog snel even de deur uit om zoon naar de voetbaltraining te brengen. Dochter belt me na een paar minuten al op. 'Die leuke douchecoach staat weer voor de deur mam.' Ik mompel dat het uur nog niet voorbij is en dat hij straks maar weer moet terugkomen. Misschien haakt de hij af in dat rotweer en hoef ik nergens meer over na te denken. Maar nee, de aanhouder wint en een uur later is de administratie van mijn Oxfam Novib sponsorbijdrage door de vriendelijke vrijwilliger afgehandeld en kan ik onder de douche met mijn nieuwe coach.

 

De douchecoach is goed voor mens en milieu en maakt mij, volgens de gebruiksaanwijzing, bewust van mijn douchegedrag. Ik was mij er niet van bewust dat ik een douchegedrag had, maar ja, als de coach het zegt… Volgens mijn nieuwe coach douche ik gemiddeld 8,5 minuten en dat kan volgens hem veel korter. Maximaal vijf minuten vindt hij. Dat scheelt 35 liter warm water per douchebeurt, en dat is 240 liter warm water per week! Als wij in ons gezin van vier personen allemaal teruggaan naar 5 minuten douchen dan besparen we per jaar gemiddeld 21.600 liter water, 156 m3 gas, 276 KG CO2 (gelijk aan 14 bomen) en ruim een maand in tijd. Daar wordt iedereen beter van. Als iedere Nederlander de douchecoach zou gebruiken dan besparen we jaarlijks zelfs 15 keer het IJsselmeer aan warm water. Voor mijn gezin levert die bezuiniging op warm water heel wat geld op, zo'n 170 euro per jaar, die ik met liefde weer weggeef aan Oxfam Novib. Maar veel belangrijker is natuurlijk dat door ons aangepaste douchegedrag aan de andere kant van de wereld de natuurrampen afnemen.

 

Ik ben helemaal enthousiast en kan niet wachten om de douchecoach te gaan testen. Een slecht begin want ik hoef helemaal niet te douchen. Maar ja, nieuwe gadgets ontkomen er in ons gezin niet aan om direct getest te worden. Ik plak de zuignap op de douchewand en druk het zandlopertje er in. Het ding heeft mooie groene randjes om nog maar eens aan te geven hoe groen ik bezig ben. Ik draai de zandloper om, maar de kraan staat nog niet aan. Wel eerlijk blijven coach. Dus eerst het water aan en dan de coach omdraaien of pas als het water warm is de coach op zijn kop zetten? Nu, je kan van alles een probleem maken en ik ga douchen en probeer te genieten van het warme water. Maar direct overvalt mij het campinggevoel. Dat ik alles heel snel moet doen voordat mijn muntje op is en ik onder een koude douche sta of erger, geheel ingezeept onder een douche sta waar geen water meer uitkomt. Maar na het wassen en tandenpoetsen zit er boven in het zandlopertje nog volop zand. Hij zal toch niet verstopt zitten? Nee, hij werkt perfect en bovendien zo simpel. Ik ben om. Na het douchen ga ik op het internet op zoek naar meer informatie over dit simpele idee dat zo'n groot resultaat oplevert en ik ontdek dat een goed idee al snel wordt opgepakt.

 

Een grote energiemaatschappij biedt de douchecoach aan aan al haar afnemers maar doet er nog een schepje bovenop. Dit gratis zandlopertje loopt maar vier minuten! Verder speurwerk brengt mij bij douchecoaches in allerlei soorten en maten. Analoog of digitaal, met of zonder alarmfunctie, in kekke kleurtjes en vormpjes al dan niet voorzien van uw logo of strijdkreet. Maar alleen met het simpele, ouderwetse, maar o zo functionele zandlopertje staat vadertje tijd zijn mannetje. Er valt niets in te stellen en er is niet onderuit te komen, behalve dan onder de douche.

 

De douchecoach brengt de kinderen op het idee om te testen hoeveel liter water er in vijf minuten middels de douchekop in bad kan stromen en hoeveel liter water in die zelfde tijd via de kraan het bad in stroomt. Al mijn protesten ten spijt dat ze niet zuinig met warm water omgaan. Ze hopen dat vijf minuten kraanwater evenveel water oplevert als vijf minuten douchewater. De desillusie is groot als blijkt dat er veel meer water in vijf minuten uit de kraan stroomt dan uit de douchekop. Maar ze hebben een nuttig lesje geleerd en zijn zich pijnlijk bewust van hun waterverbruik. Waar de douchecoach al niet goed voor is! Daarnaast blijkt het zandlopertje als bijkomend voordeel uiterst geschikt om ze lekker lang hun tanden te laten poetsen of juist wat sneller dan normaal uit bad te laten komen. Ook voldoet hij uitermate goed om ze, bij een overschot aan energie, wat energie kwijt te laten raken door ze binnen de vijf minuten een rondje om ons huizenblok te laten rennen.

 

De afgelopen twee jaar heb ik mijn steentje bijgedragen aan goede doelen door zo'n 10.000 euro bij elkaar te lopen in twee Zwitserse bergmarathons. De trainingen, mijn tijd die maar niet sneller werd, de reis naar Zwitserland en het afzien tijdens de bergmarathon kostte mij enorm veel energie maar leverde ook heel veel op. Dat was het allemaal waard, maar met mijn nieuwe douchecoach heb ik nu toch een meer relaxte manier gevonden om de wereld te verbeteren.

Ik douche dus ik bespaar! Konden we voor alle wereldproblemen maar zo'n simpele oplossing verzinnen.

T.