Deprecated: Required parameter $breek follows optional parameter $short in /customers/d/b/c/hetmoetmevanhethart.nl/httpd.www/cp/includes/inc_functions_cp.php on line 1158 Deprecated: Required parameter $breek follows optional parameter $kort in /customers/d/b/c/hetmoetmevanhethart.nl/httpd.www/cp/includes/inc_functions_cp.php on line 1295 Het moet me van het hart... - Columns in zijn bescheiden hoekje van het Nieuwsblad van het Noorden

‹ overzicht

Voetbal maakt de menschen nu eenmaal anders...

Maandag 05 januari 1942

Het moet me van het hart: Dat ik altijd gemeend heb, dat oude namen goede zaken beteekenden. Maar ik schijn me te hebben vergist. Heb althans gisteren bij Be Quick—Velocitas niet gevonden dat wat Be Quick—Velocitas-van-vroeger me zoo dikwijls heeft gebracht. O zeker, de oudjes waren er heusch wel. Zat daar niet Frans de Wolf, een steeds zeldzamer wordende verschijning op de voetbalvelden, niet getrouwelijk naast zijn mede-Velocitaan v. d. Hoef, evenals vroeger zijn sarcasme te luchten.


 Liep Jaap Bulder er ook niet weer rond, zij het dan niet binnen, maar buiten de lijnen. En niet te vergeten Sibolt Sissingh, Rieks de Haas en anderen. Maar je kunt nog zoon mooie Kerstboom hebben, als je de lichten niet ontsteekt, straalt er geen sfeer van uit. En zoo was het ook hier. De factoren waren er wel: naast de oude spelers de jongere garde, maar de vonk, waarvoor de strijd dier jongeren moest zorgen, wilde niet komen en daardoor bleef de geheele boel een beetje lauw. Hetgeen ik van dergelijke wedstrijden niet gewend ben. Ik heb zelfs het publiek nauwelijks bemerkt. Alleen de meneer even rechts van mij, die met zijn zoontje op de tribune zat, vroeg de aandacht doordat hij zijn jongen van de tribune wilde werken als hij weer wat over Velocitas vertelde wat Papa niet naar den zin was. En laat dat zoontje nu ook Velocitaan zijn...... Ja jongeman, als je met Vader naar voetballen gaat, moet je er op rekenen, dat papa een gedaantewisseling, innerlijk, ondergaat. Voetbal maakt de menschen nu eenmaal anders. Vooral als de favoriete club in gevaar verkeert. En dat kan van Velocitas niet ontkend worden Terwijl vroeger groen-wit „voor de eerste plaats den das omgedaan, werd”, geschiedde zulks nu in ander opzicht. Geen wonder dus, dat papa bovengenoemd de stem des zoons niet kon verdragen. En toch...... de jongen durfde critiek uitoefenen op Velocitas-spelers en hij sloeg heusch de plank niet zoover mis. Frans de Wolf zei het trouwens zelf. „Ze zien geen gevaar, maar het is dichterbij dan ze denken” orakelde hij en...... het is wel gebleken hoe juist zijn oordeel is. En ik ben het met hem eens waar hij verder zei: „als ze er niet beter voor vechten, kunnen ze straks van LSC ook niet winnen”. Nu mag een zekere meneer Zanella wel hebben gezegd „niet altijd is de overwonnene er het slechtst aan toe”, maar toen kende hij de positie van Velocitas niet in deze competitie. Neen, dan heeft onze onvolprezen Vondel het beter bekeken. Die heeft Velocitas beter in de link gehad en in zijn tijd reeds waarschuwend gezegd: „wie triomfeeren wil, leer strijden”. Waarin hij het dus eens is met Frans de Wolf.

K. 

Nieuwsblad van het Noorden, maandag 5 januari 1942