Deprecated: Required parameter $breek follows optional parameter $short in /customers/d/b/c/hetmoetmevanhethart.nl/httpd.www/cp/includes/inc_functions_cp.php on line 1158 Deprecated: Required parameter $breek follows optional parameter $kort in /customers/d/b/c/hetmoetmevanhethart.nl/httpd.www/cp/includes/inc_functions_cp.php on line 1295 Het moet me van het hart... - Columns in zijn bescheiden hoekje van het Nieuwsblad van het Noorden

‹ overzicht

Mysterieuze krachten in de sport...

Maandag 19 januari 1948

Het moet me van het hart: Dat Joris van de Bergh en Karel Lotsy de zaak toch wel heel goed hebben bekeken toen ze 'Mysterieuze krachten in de sport' schreven. Welke die krachten dan wel zijn? Ja, vraag dat aan echtgenote of verloofde. Als die een een hoed in het hoofd hebben is 't maar het beste om hem er maar meteen op te zetten ook, want haar zin krijgen ze toch. 


Hoe? Mysterieuze krachten. Nou diezelfde krachten hebben Be Quick ook ter overwinning gevoerd, hebben Klaas v. Dijken er toe gebracht steeds de rechte lijn te volgen en te trachten door, in plaats van om iemand heen te komen. Hebben ook de armen van Appel zich nog sjieker dan ooit heen en weer doen zweven, net zo als de veel beschreven trage wiekslag van de trotse arend daar hoog in de blauwe lucht.

Mysterieuze krachten in de sport! Ze heben er toe geleid dat bij Be Quick - GVAV

                In en om de lijnen

                Men elkaar spontaan

                Is gaan

                Bevechten en op de body slaan.

Nu kan een zeker iemand wel hebben beweerd dat men met een flinke dosis humor overal iets grappigs in kan zien maar mij is zulks niet mogen gelukken. Integendeel. In alle stilte heb ik instemmend geknikt toen me een Chinees spreekwoord in de gedachten schoot: hoe meer zielen, des te meer 'mot'.

En er waren veel zielen daar op de Be Quick wal. Een van hen kreeg een dijk van een idee. Hing kegels aan de "tegen" kant toen GVAV er zelf niet voor zorgde. Hetgeen gerespecteerd werd ook. Zij het dan dat men die waardering niet met bloemen maar met kegels ging zeggen. Toen waren "happy days here again". Van pure pret stond Bruin Oving's pet zwieriger dan ooit. Zo echt op afwatering.

Hij, dat wil zeggen niet de pet maar de drager is steeds als de verpersoonlijkte rust te midden der woedende elementen welke "publiekelijk enthousiasme" als verzamelnaam dragen. En dan welke zodanig zijn, dat ik Erasmus er sterk van verdenk dat hij een ogenblik op de Be Quick tribune heeft vertoefd, eer de wijze woorden 'dat het makkelijker is de duivel op te roepen dan hem te bezweren" zijne lippen ontvloden. Dat manneke, in het zwart, kan er van meepraten. Hem zullen misschien J. Cats Jr's woorden - heel vrij "vertaald" - voor de geest zijn gekomen.

                De voetbaltijd

                Maakt dat heel Nederland blij is.

                Het publiek juicht wanneer ie komt

                De scheidsrechter als ie voorbij is.

Tenzij hij met Tijl Uylenspiegel zegt: "Ik heb het er ook naar gemaakt."

K.

Maandag, 19 januari 1948, Nieuwsblad van het Noorden